Teroka Sains pupuk budaya membaca - Harian Metro

Teroka Sains pupuk budaya membaca - Harian Metro

Kuala Lumpur: Generasi anak hari ini tidak sama macam dulu. Dulu golongan itu rajin baca buku, sekarang dikatakan asyik main gajet. Ramai ibu bapa hari ini mengeluh di luar sana. 

Tapi cuba kita fikirkan, benarkah anak hari ini lebih suka main gajet? Atau sebenarnya ibu bapa yang bertanggungjawab memupuk minat membaca bahan bacaan yang menarik?

Bertitik tolak dari itulah pasangan suami isteri, Dr. Wan Fahmi Datuk Wan Mohamad Nazarie dan Dr. Nur Annies Abd Hadi hingga kini sudah menulis empat siri buku Teroka Sains yang berpaksikan ilmu sains.

Pengalaman dan kesempatan terindah menuntut ilmu di peringkat ijazah Doktor Falsafah (PhD) di Universiti of Edinburgh, United Kingdom (UK) termasuk bertemu saintis hebat mendorong mereka menerbitkan buku bermanfaat dipanggil Teroka Sains.

Siri buku itu sudah menarik minat lebih 100,000 golongan kanak-kanak untuk membaca dengan lebih 240,000 naskhah sudah terjual.

 

Pasangan suami isteri, Dr Wan Fahmi Wan Mohamad Nazarie dan Dr Nur Annies Abd Hadi orang kuat Teroka Sains
PASANGAN SUAMI ISTERI, DR WAN FAHMI WAN MOHAMAD NAZARIE DAN DR NUR ANNIES ABD HADI ORANG KUAT TEROKA SAINS.

"Siri pertama dengan judul Teroka Sains 1: Menerokai Keajaiban Alam Ciptaan Tuhan manakala buku siri kedua yang menfokus kepada alam haiwan bertajuk Teroka Sains 2: Fakta Pelik, Unik & Kelakar Haiwan diterbitkan pada tahun 2019.

 

"Tahun ini kita terbitkan dua siri, tiga dan empat. Siri ketiga diberi judul, Teroka Sains 3: Uniknya Awak yang memaparkan perihal manusia khususnya.

 

"Siri keempat berjudul Teroka Sains 4: Rindunya Nak Travel pula menelusuri fakta dan info sains menarik dari 74 buah negara termasuk negara yang pernah saya dan suami jejaki.

 

"Tajuknya sendiri kena dengan situasi semasa kita sebelum ini apabila tak boleh merentas negara kerana pandemik Covid-19," kata Dr. Nur Annies yang berkelayakan Ph.D. Epigenetik Bioperubatan.


Sementara itu, Dr. Wan Fahmi yang berpendidikan Ph.D. Bioinformatik dan Biologi Pengkomputeran memaklumkan fakta dan info menarik tentang sains yang ditulis mudah dan senang untuk difahami menarik minat si cilik dan juga ibu bapa untuk membaca buku ini.

 

"Sebagai contoh ada info tentang monyet yang suka berendam pada musim sejuk di negara Jepun, ada tasik yang berwarna-warni di Amerika Syarikat dan ada gunung berapi yang boleh kita pergi dengan lebih dekat di negara Vanuatu.

 

"Banyak lagi info dan fakta menarik sebagai contoh kenapa udang jadi merah apabila masak, kenapa kuda belang tiada belang dan kenapa ada haiwan yang boleh bertukar warna?

 

"Semuanya ada di dalam buku Teroka Sains sekali gus menjadi buku yang sangat menyeronokkan untuk dibaca dan terbukti apabila anak-anak membaca buku ini berkali-kali sehingga buku itu lunyai," katanya.

Sumber: https://www.hmetro.com.my/setempat/2021/12/788196/teroka-sains-pupuk-budaya-membaca